Αρχική / Νέα / Επικοινωνία

 
Γενικά | Πολιτισμός | Αξιοθέατα | Ψυχαγωγία | Διαμονή Ο ποταμός Αγγίτης
Δήμος Αλιστράτης - Πολιτισμός


  1. Τα Αλέστρια
  2. Η Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής
  3. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου
  4. Τα παραδοσιακά Πέτρινα Γεφύρια


1. Τα Αλέστρια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Επάνω]

 

2. Η Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής

Η Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. νοτιοδυτικά της Αλιστράτης. Είναι κτισμένη ανάμεσα στους προλόφους του Μενοίκιου όρους.
Το ευνοϊκό κλίμα της περιοχής  με τα άφθονα νερά προσέλκυσε τον τούρκο Μπέη, τοπάρχη της περιοχής, να εγκαταστήσει εκεί την έδρα του γύρω μέσα του 19ου αιώνα (1850). Ο Έλληνας κηπουρός του Μπέη με το όνομα Κυριαζής, οραματίζεται την Αγία Κυριακή, η οποία του αποκαλύπτει το μέρος όπου βρίσκονταν θαμμένα η εικόνα της και διάφορα άλλα ιερά κειμήλια. Πάνω στα θεμέλια του παλιού Ναού λοιπόν χτίζεται ο Ιερός Ναός της και ανακαινίζεται η Μονή με τη βοήθεια της  Ι.Μ. της Εικοσιφοίνισσας, της οποίας ήταν μετόχι από τους Βυζαντινούς χρόνους.
Η Μονή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα χρόνια εκείνα και συντελεί στη διατήρηση της πίστης των χριστιανών, στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και της ελληνικής γνώσης με κρυφό σχολείο στους χώρους ενώ διατηρεί τότε και μία αξιόλογη βιβλιοθήκη.
Κατά το Μακεδονικό Αγώνα η Μονή, με Ιερέα του ναού τον Στέφανο Πετρίδη, προσφέρει μεγάλο έργο. Οργάνωσε, εφοδίασε και κάλυψε τους οπλαρχηγούς της περιοχής και συντέλεσε με αυτό τον τρόπο στην απελευθέρωση της περιοχής.
Προσέφερε αμέριστη συμπαράσταση στους δεινοπαθούντες πρόσφυγες με την ανταλλαγή του πληθυσμού το 1922.
Κατά τους βουλγαρικούς πολέμους η Μονή λεηλατήθηκε και εκλάπησαν ιερά κειμήλια, σκεύη καθώς και εικόνες μεγάλης αξίας όπως συνέβη και στη Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας.
Το 1953 η Μονή μετατρέπεται σε γυναικεία, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, με ηγουμένη τη δραστήρια Νυμφοδώρα Καραμανλίδου και αρχίζει ξανά η άνθησή της.

Στις 7 Ιουλίου κάθε χρόνο, γίνεται μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη όπου και συγκεντρώνεται πλήθος πιστών για να δοξάσουν τη χάρη της στην ημέρα της εορτής της.

[Επάνω]

 

3. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου είναι κτίσμα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του ναού που αναγράφει ότι η πλακόστρωση του δαπέδου έγινε το έτος 1893.
Ο ναός αυτός βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της κωμόπολης, στο κέντρο ενός οικοπέδου έκτασης 5 στρεμμάτων και δίπλα του υψώνεται το κωδωνοστάσιο, κτισμένο με λευκή λαξευμένη πέτρα που αποκαλείται «ο λευκός πύργος της Αλιστράτης».
Είναι ρυθμού Βασιλικής, με νάρθηκα ο οποίος προστέθηκε αργότερα και αποπερατώθηκε το 1960.
Ο κυρίως ναός του έχει τέμπλο ξυλόγλυπτο, εξαιρετικής κατασκευής, καλυμμένο με φύλλα χρυσού  και το εσωτερικό του κοσμείται από Αγιογραφίες.
Οι εικόνες της είναι σχεδόν όλες του 19ου αιώνα και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Το πάτωμα είναι στρωμένο από μεγάλες πλάκες και έχει ξύλινη περίτεχνη οροφή.
Ο ιερός ναός γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Η πρώτη στις 18 Ιανουαρίου και η δεύτερη στις 2 Μαΐου. Οι γιορτές αυτές συνοδεύονται με πολλές πανηγυρικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι πολιούχος της Αλιστράτης.

[Επάνω]

 

4. Το Συνεδριακό Κέντρο της Αλιστράτης

Στο συνεδριακό κέντρο της Αλιστράτης, χωρητικότητας 200 θέσεων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού, πολιτιστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, ημερίδες και συνέδρια.
Φιλοξένησε την 1η Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία και ανάδειξη των σπηλαίων, καθώς επίσης και την 1η Διημερίδα Πολιτιστικών Φορέων Νομού Σερρών το 2005.

[Επάνω]

 

Από τα Αλέστρια
Από τα Αλέστρια
Από τα Αλέστρια
 
Άποψη της μονής
Το τέμπλο με την υπέροχη διακόσμησή του
 
Η είσοδος της μονής
 
Το Καμπαναριό του ναού
 
Η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου
Η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου
Αρχική | Οι Δήμοι | Χάρτες | Κάμερες | Νέα | Επικοινωνία | Downloads | Σύνδεσμοι
Επικοινωνία Αρχική Σελίδα