Αρχική / Νέα / Επικοινωνία

 
Γενικά | Ιστορία | Πολιτισμός | Ψυχαγωγία | Σύλλογοι  
Δήμος Κορμίστας - Ιστορία  

 

1. Ηλιοκώμη
2. Νέα Μπάφρα

1. Ηλιοκώμη

Το χωριό κατά την αρχαιότητα ήταν σημαντική κωμόπολη με το όνομα Σιροπαίονες. Ο πρώτος οικισμός βρισκόταν γύρω από το σημερινό και μέχρι δυτικότερα, στην αγροτική τοποθεσία Χαϊβαλίκια. Εκεί υπάρχουν ερείπια από αρχαίες οικείες, καθώς και υδραγωγεία με πήλινες νεροσωλήνες και κιούγκια. Η κωμόπολη Σιροπαίονες καταστράφηκε κατά τις εκστρατείες των Περσών το 300π.Χ. Κατά τους νεώτερους χρόνους έγινε γνωστή με το όνομα Τσερεπλιάνη.
Η Τσερεπλιάνη ήταν υπό τουρκική κατοχή. Διοικητικοί άρχοντες του χωριού ήταν ο Χατζή Σακίρ Αγάς, ο Ατέμ Αγάς και τελευταίος, λίγο πριν την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ο Ναζήφ Αγάς που πέθανε πρόωρα και αντικαταστάθηκε από τον γιο του, Δελή Εμέρ Αγά.

Οι αγάδες καλλιεργούσαν στα τσιφλίκια τους καλαμπόκι, σουσάμι και βαμβάκι, μέχρι που άρχισε η καλλιέργεια του καπνού. Από τότε διασώζεται ένα διώροφο καπνομάγαζο στη βόρεια πλευρά του χωριού, που ήταν ιδιοκτησία του Χατζή Σακίρ Αγά. Σήμερα, είναι ιδιοκτησία του δημοτικού διαμερίσματος Ηλιοκώμης.

Από την εποχή των αγάδων διασώζονται οι παλιές εγκαταστάσεις των λιγνιτωρυχείων, καθώς και το διώροφο κτίριο στην ανατολική πλευρά του χωριού.   Το κτίριο αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν τουρκικό σχολείο, αλλά και σαν τζαμί. Οι Έλληνες, το 1913, κατέστρεψαν το μιναρέ και το χρησιμοποίησαν σαν  ελληνικό σχολείο.

Το 1866 χτίστηκε με την άδεια του αγά, ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Την εποχή εκείνη, υπήρχε κι ένα εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Το 1914 έρχονται πρόσφυγες από το χωριό Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Το Σεπτέμβριο του 1916 η Τσερεπλιάνη βρισκόταν υπό Βουλγαρική κατοχή. Οι Τούρκοι, με την ανοχή των Βουλγάρων, διενεργούν σφαγή και αρπάζουν τις περιουσίες των κατοίκων. Το 1922 ήρθαν Έλληνες πρόσφυγες. Το χωριό απόκτησε ελληνική διοίκηση και προσαρτήθηκε στην κοινότητα Κορμίστας. Ξεχωριστή κοινότητα έγινε το 1930. Το 1932, με απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου, το όνομα του χωριού αλλάζει σε Ηλιοκώμη και λίγο αργότερα, κτίζεται το πρώτο κοινοτικό κατάστημα.
Η Ηλιοκώμη σήμερα έχει 668 κατοίκους και είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Κορμίστας. Γύρω από το χωριό υπάρχουν πολλά τοπωνύμια, που επισημαίνουν ιστορικά ίχνη από την εποχή της τουρκοκρατίας. Δυτικά του χωριού είναι η Κούτρα, χώρος χέρσος με σκιερό πλατάνι και μια βρύση με κρύο νερό, που χρησιμεύει για ποτίστρα των ζώων. Δύο χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού, είναι το Καραγάτσι. Το όνομα αυτό οφείλεται στα αιωνόβια δέντρα, που υπάρχουν εκεί. Είναι ένα μεγάλο πλάτωμα με πολλά πεύκα και μια βρύση με δροσερό νερό. Εκεί βρίσκεται και το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Είναι τόπος εκδρομών, κυρίως, την Πρωτομαγιά. Πιο ψηλά στο Παγγαίο βρίσκεται η τοποθεσία Πηγαδίτσια, όπου υπάρχουν οι πηγές του νερού. Στους πρόποδες του Παγγαίου βρίσκεται η τοποθεσία Τσινάρι.
Τέλος, στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού, υπάρχει ένα πλάτωμα, που χρησιμοποιήθηκε για τον αλωνισμό του σιταριού. Ονομάζεται Χιονίστρα, γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, οι δούλοι του Χατζή Σακίρ Αγά, συγκέντρωναν τον χειμώνα το χιόνι και το χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι. Ήταν ένας τύπος ψυγείου, που χρησίμευε για την παροχή πάγου, για την καταπολέμηση του τυφοειδούς πυρετού και της ελονοσίας.
Τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται προέρχονται από σχολική εργασία των μαθητών: Ατζεμίδη   Μιχάλη,   Βελίκη   Νίκου,   Θεοδωρίδη   Κυριάκου, Καραμπουγιούκογλου   Κυριακής   και Τριαντάφυλλου Δημήτρη, βασισμένη σε σημειώσεις του ιερέα Παντούδη Απόστολου.

Από το Ημερολόγιο του 2003: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΗΛΙΟΚΩΜΗΣ "Η ΤΣΕΡΕΠΛΙΑΝΗ"

[Επάνω]

2. Νέα Μπάφρα

Η Νέα Μπάφρα είναι ο νεότερος οικισμός του Δ. Κορμίστας. Δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Πάφρα του Δυτικού Πόντου (Τουρκία) το 1923. Η Πάφρα βρίσκεται μεταξύ Σινώπης και Αμισού. Το 1870 είχε περίπου 8000 κατοίκους (2000 Έλληνες- ελληνόφωνους και τουρκόφωνους). Υπήρχαν ελληνικά σχολεία αρρένων και θηλέων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με το ψάρεμα, την γεωργία και το εμπόριο. Οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι και ασχολούνταν με αυτό.
Οι Παφραίοι ήταν από τους τελευταίους πρόσφυγες. Έφυγαν από τον τόπο τους το 1922 χωρίς να πάρουν μαζί τους τίποτε άλλο, από τις εικόνες που είχαν στα σπίτια τους. Στην αρχή έφτασαν στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης που τότε ήταν βάλτος. Ο αρχηγός τους, Αποστόλης, πιστεύοντας πως σε ορεινή περιοχή θα ήταν πιο ασφαλείς, τους οδήγησε στο Φωτολείβος της Δράμας και στη συνέχεια στη σημερινή Ν. Μπάφρα. Αρχικά έμειναν σε σκηνές, στη σημερινή περιοχή «πλατάνια». Το 1923 η περιοχή παραχωρήθηκε από το Κράτος στους Παφραίους. Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της γης. Έφτιαξαν σιγά-σιγά το χωριό τους και αναπτύχθηκαν διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδόσεις και τις μνήμες από τον τόπο καταγωγής τους.
Σήμερα η Ν. Μπάφρα αριθμεί γύρω στους 1000 κατοίκους και είναι η έδρα του Δήμου Κορμίστας. Έχει 4θέσιο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Η εκκλησία της, Μεταμόρφωση του Σωτήρα, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Υπάρχουν επίσης τα παρεκκλήσια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου.

[Επάνω]

Άποψη της Ηλιοκώμης
Παλιό Καπνομάγαζο
Το παλιό Δημοτικό σχολείο
Το παλιό Δημοτικό σχολείο
 
 
Η Νέα Μπάφρα από ψηλά
Αρχική | Οι Δήμοι | Χάρτες | Κάμερες | Νέα | Επικοινωνία | Downloads | Σύνδεσμοι
Επικοινωνία Αρχική Σελίδα