Αρχική / Νέα / Επικοινωνία

 
Γενικά | Πολιτισμός | Αξιοθέατα | Οικισμοί | Διαμονή  
Δήμος Πρώτης - Γενικά Το  ηρώο στην πλατεία της Πρώτης


Η Πρώτη είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, από τη βόρεια πλευρά του βουνού, σε υψόμετρο 310 μ.
Η παράδοση αναφέρει πως η ιστορική Πρώτη, στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Κίασα» ή «Κίεσα», μετά ονομάστηκε «Εβδομίστα» από τα 70 σπίτια που είχε, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομάσθηκε Κιούπκοϊ.
Το Κιούπκοϊ είναι τουρκική ονομασία και σημαίνει χωριό των Πιθαριών, από τα πολλά πιθάρια (κιούπια) που βρέθηκαν. Υπήρχαν κεραμοποιεία, γιατί το χώμα (αργιλούχο) προσφέρεται για τέτοιου είδους κατεργασία.
Μετονομάστηκε σε Πρώτη το 1927. Το όνομα αυτό δόθηκε κατά μία εκδοχή από την πριγκίπισσα Πρώτη, που είχε θέρετρό της κοντά στον οικισμό. Μια άλλη εκδοχή είναι από την πρώτη στάση του Μ. Αλεξάνδρου (στα μεταλλεία χρυσού) σε κάποια εκστρατεία του.
Η ιστορία του χωριού ξεκινάει μέσα από τα βάθη των αιώνων και φαίνεται ότι οι σημερινοί κάτοικοι  είναι απόγονοι των αρχαίων Ηδωνών που ήταν λαός πολεμικός, προοδευτικός και με πολιτισμό ανεπτυγμένο σε μεγάλο  βαθμό (Ηρόδοτος, πληροφορίες περί Αμφιπόλεως και περιοχής). Στην αρχαιότητα κατά τους χρόνους της Αθηναϊκής και Σπαρτιατικής κυριαρχίας, όπως αργότερα και στα χρόνια της Μακεδονικής κυριαρχίας, υπήρξε σημαντικό πολεμικό κέντρο. Στην απόλυτη δικαιοδοσία του υπάγονταν τότε τα περίφημα μεταλλεία του Παγγαίου, από τα οποία, τόσο ο Φίλιππος όσο και ο Μέγας Αλέξανδρος, έβγαζαν χρυσό και άργυρο.

Ο λαός της περιοχής ήταν πάντοτε σύμμαχος με τους γειτονικούς λαούς των Ομοδανών (Σερραίων), των Βισαλτών (Νιγριτών)  και των συντοπιτών τους Ηδωνών (Αμφιπολιτών) και έκανε σκληρούς αμυντικούς πολέμους κατά των Ρωμαίων κατακτητών, που κράτησαν μέχρι το έτος 148 μ.Χ.
Τότε νικήθηκαν μαζί με τους συμμάχους τους από το Ρωμαίο στρατηγό Μέταλλο, και έγιναν Ρωμαϊκή επαρχία.
Η ρωμαϊκή επαρχία κράτησε μέχρι το έτος 262 μ.Χ., οπότε ολόκληρη η Μακεδονία και η σημερινή περιοχή του Νομού Σερρών κατακτήθηκαν από τους Ερούλους (Γότθους). Αλλά οι Γότθοι κατά το έτος 267 μ.Χ. νικήθηκαν με τη σειρά τους, από το στρατηγό των Ρωμαίων Πόμπλιο Δέξιπο, κοντά στη σημερινή Χρυσούπολη της Καβάλας και έτσι ολόκληρη η περιοχή βρέθηκε και πάλι κάτω από το Ρωμαϊκό ζυγό.
Αργότερα, κατά τους χρόνους της Βυζαντινής αυτοκρατορίας παρουσιάζεται ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ, ο οποίος κατά το έτος 986 μ.Χ. την κυριεύει. Μετά από 32 χρόνια  το 1018 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Β΄ ο Βουλγαροκτόνος, νικά τους Βούλγαρους στη θέση Κλειδί, στο σημερινό Σιδηρόκαστρο και ελευθερώνει την Μακεδονία και μαζί και την Πρώτη. Μετά από δύο αιώνες, το 1204, η Μακεδονία πέφτει στα χέρια των Σταυροφόρων, για να τη διατηρήσουν μέχρι το 1261 μ.Χ. Τους έδιωξε από την περιοχή ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας ο Μιχαήλ ο Η΄ ο Παλαιολόγος, ύστερα από σφοδρές μάχες.
Η Μακεδονία και η περιοχή, έμεινε στην κυριαρχία των Βυζαντινών μέχρι το 1430, για να πέσει στη συνέχεια στα χέρια των Μουσουλμάνων.
Για 5 περίπου αιώνες διατηρήθηκε ο τουρκικός ζυγός επί της Μακεδονίας.
Από το έτος 1710 που άρχισαν τα διάφορα απελευθερωτικά κινήματα, πολλές συγκρούσεις έγιναν και στην περιοχή του Παγγαίου ενάντια των τούρκων πρώτα και ενάντια των Βουλγάρων μετά.
Οι Βούλγαροι πάντα ζητούσαν έξοδο προς το Αιγαίο, για αυτό εποφθαλμιούσαν και την περιοχή αυτή. Έστελναν λοιπόν πολλούς δικούς τους για να δημιουργήσουν οικογένειες στην περιοχή και να έχουν πάτημα στο μακεδονικό ζήτημα .
Βλέποντας οι Έλληνες την επικίνδυνη αυτή δραστηριότητα για διείσδυση των Βουλγάρων στην περιοχή, άρχισαν να οργανώνουν τους απελευθερωτικούς αγώνες  τους κατά των Τούρκων και κατά της απομακρύνσεως των Βουλγάρων. Δημιουργείται το λεγόμενο «Ανατολικό ζήτημα» και στη συνέχεια ο Μακεδονικός Αγώνας, στον οποίο έδωσαν το παρόν οι κάτοικοι. Πολλοί Μακεδονομάχοι έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας τους. Το 1940 έρχεται ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με την κατοχή από τους Βούλγαρους και την εθνική αντίσταση των κατοίκων. Αμέσως μετά την κατάρρευση των οχυρών του Ρούπελ, πολλοί κάτοικοι πήραν τα βουνά για να οργανώσουν την αντίσταση κατά των κατακτητών. Πολλοί ήταν και οι Πρωταίοι που πήραν μέρος και έδωσαν τη ζωή τους για να ελευθερωθούν 4 χρόνια αργότερα.

ΠΗΓΗ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ  ΔΗΜΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ – ΔΕΚΟΠΑ.

 

Χρήσιμα Τηλέφωνα Δήμου

Δημαρχείο : 23240 61204
Αστυνομικός Σταθμός : 23240 61202
Περιφερειακό Ιατρείο : 23240 61396
ΑΤΕ : 23240 61680
ΕΛΤΑ : 23240 61560
Ορειβατικός Σύλλογος Πρωταίων : 23240 61116
Αθλητικό Κέντρο Πρώτης : 23240 61567
ΚΑΠΗ : 23240 61833

Η Πρώτη από ψηλά...
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μαθητιάδας
 
 
Αρχική | Οι Δήμοι | Χάρτες | Κάμερες | Νέα | Επικοινωνία | Downloads | Σύνδεσμοι
Επικοινωνία Αρχική Σελίδα