Αρχική / Νέα / Επικοινωνία

 
Γενικά | Πολιτισμός | Αξιοθέατα | Οικισμοί | Διαμονή Το φρούριο
Δήμος Πρώτης - Αξιοθέατα

 

  1. Κάστρο Καλλιάς
  2. Το Πατρικό του Κωνσταντίνου Καραμανλή
  3. Η Ιερά Μονή της Αναλήψεως

1. Κάστρο Καλλιάς

ΚΑΛΛΙΑΣ (=φρούριο)
Πρώτοι κάτοικοι του Καλλιά ήταν οι αρχαίοι Θράκες, για να καταλειφθεί στην συνέχεια από τον Μ. Αλέξανδρο, για εξόρυξη διαφόρων μετάλλων, κυρίως χρυσού αλλά και μολύβδου για την κατασκευή οπλισμού.
Μέσα στο φρούριο υπάρχει ο οικισμός του Καλλιά. Σήμερα σώζονται οι βάσεις των τειχών του φρουρίου καθώς και υπερμεγέθη πιθάρια, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως αποθηκευτικούς χώρους.
Η θέση του φρουρίου δεν επελέγη τυχαία αφού από εκεί μπορείς να δεις σε μεγάλο βάθος πέρα από το Στρυμόνα ποταμό, μπορείς να δεις τις Σέρρες, το Κιλκίς καθώς και τους αρχαίους Φιλίππους.
Εξάλλου ήταν δυσπρόσιτο, πράγμα που το καθιστούσε απόρθητο από τους εχθρούς.

Πηγή :Κυνηγετικός Σύλλογος –Πρώτης

[Επάνω]

 

2. Το Πατρικό του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Στο Δ.Δ. Πρώτης  του Νομού Σερρών βρίσκεται το πατρικό σπίτι του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κτίστηκε το 1905, και στις 8 Μαρτίου του 1907 γεννήθηκε ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος. Και τα οκτώ παιδιά του Γεωργίου και της Φωτεινής Καραμανλή γεννήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο αυτού του σπιτιού. Ο Κωνσταντίνος, ως μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, είχε δικό του δωμάτιο με γραφείο για τα βιβλία του, ενώ για τα υπόλοιπα παιδιά υπήρχε ένα δωμάτιο για τα κορίτσια και ένα για τα αγόρια.
Το 1941 η οικογένεια εγκατέλειψε το σπίτι για να εγκατασταθεί στην Αθήνα και αν και ποτέ δεν επέστρεψαν στο σπίτι της Πρώτης αυτό έμεινε στην δικαιοδοσία τους ως το  1951 που πουλήθηκε και το οποίο αργότερα αγοράστηκε απο τα νεότερα αδέρφια του Καραμανλή στο όνομά του. Από τότε κάθε καλοκαίρι μαζευόταν και πάλι ολόκληρη η οικογένεια .
Σήμερα  η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες και υπάρχει στην είσοδο του κτιρίου ένα βιβλίο εντυπώσεων. Το κτίριο είναι ένα λιτό και κομψό διώροφο κτίσμα με αυστηρές γραμμές. Στο εσωτερικό που δεν έχει υποστεί αλλαγή εδώ και είκοσι χρόνια, στο μεγάλο σαλόνι υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες, πορτρέτα κειμήλια και πολλά φωτογραφικά άλμπουμ γεμάτα από τη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύντομο χρονοδιάγραμμα της ζωής του Κωνσταντίνου Καραμανλή
1907: Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου στην Πρώτη
1913-1924: Μαθήτευσε στα σχολεία της Πρώτης, της Νέας Ζίχνης, των Σερρών και των Αθηνών
1925-1929: Φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
1930-1935: Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, δικηγόρος στην πόλη των Σερρών
1935: Πρώτη εκλογή του ως βουλευτής Σερρών του Λαϊκού κόμματος
1936: Επανεκλογή του στην πρώτη θέση του συνδυασμού του Λαϊκού κόμματος. Άρνηση συνεργασίας του με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Επάνοδος στο δικηγορικό λειτούργημα.
1941: Εγκατάσταση και προσωρινή άσκηση της δικηγορίας στην Αθήνα
1944: Ιούλιος, διαφυγή στη Μέση Ανατολή. Επάνοδος στην απελευθερωμένη Αθήνα
1946-1950: Εκλογή του ως βουλευτή Σερρών και αργότερα υπηρέτησε ως Υπουργός διαδοχικά: Εργασίας, Μεταφορών, Κοινωνικής Πρόνοιας, Εθνικής Αμύνης
1951: Αντιπολίτευση. Γάμος με την Αμαλία Α. Κανελλοπούλου.
1952-1955: Υπουργός Δημόσιων Έργων
1955-1963: Α΄ Πρωθυπουργία
1963: Ιούνιος, παραίτηση από την πρωθυπουργία μετά από διαφωνία με το Βασιλέα Παύλο.
1963-1974: Παραμονή στο Παρίσι
1974-1980: Β΄ Πρωθυπουργία
1980-1985: Α΄ Προεδρική Θητεία
1985-1990: Αποχή από κάθε ενεργή ανάμιξη στο δημόσιο βίο
1990-1995: Β΄ Προεδρική Θητεία
1998: 23 Απριλίου ημέρα Θανάτου μετά από σύντομη ασθένεια

Πηγή: τουριστικός οδηγός ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ –ΔΕΚΟΠΑ

[Επάνω]

3. Η Ιερά Μονή της Αναλήψεως

Η Ιερά Μονή της Αναλήψεως είναι κτισμένη σε υψόμετρο 930 μ. στις δυτικές παρυφές του Παγγαίου Όρους. Απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το δημοτικό διαμέρισμα της Πρώτης Σερρών.
Από την θέση που βρίσκεται, οι πιστοί που προσέρχονται για να την επισκεφτούν μπορούν να θαυμάσουν το καταπράσινο τοπίο και την πανοραμική θέα.
Ιδρύθηκε το 18ο  αιώνα και ως ανδρικό μοναστήρι αποτελούσε μετόχι της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Εγκαταλείφθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα, μετά από επανειλημμένες καταστροφές που υπέστη, από Τούρκους και Βούλγαρους κατακτητές, με μεγαλύτερες κατά τα έτη 1913, 1917 και 1944. Κατά το διάστημα αυτό εκλάπησαν εικόνες μεγάλης αξίας καθώς και ιερά κειμήλια και άλλα τιμαλφή.
Επαναλειτούργησε το 1979 αυτή τη φορά ως γυναικεία αδελφότητα με επτά μοναχές.
Το «Καθολικό» της Μονής, από άποψη αρχιτεκτονικής, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για μία σπάνια σταυροειδή ροτόντα, κτισμένη κατά τα πρότυπα της Αγίας Αναλήψεως του όρους των Ελαίων των Αγίων Τόπων. Το «Καθολικό» της Μονής είναι μια σπάνια σταυροειδής ροτόντα, κτισμένη στον τύπο της Αγίας Ανάληψης του όρους των Ελαίων των Αγ. Τόπων. Στη Μονή φυλάσσονται τίμια λείψανα των Αγ. Ι. Χρυσοστόμου, Αρσενίου του Καππαδόκου.
Σήμερα το μοναστήρι αριθμεί 20 μοναχές που ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την κηροπλαστική και άλλα.

Η γιορτή της είναι κινητή και γίνεται 40 ημέρες μετά το Πάσχα, την ημέρα της Αναλήψεως.

 

[Επάνω]

Το κάστρο Καλλιάς
 
Η πρόσοψη του πατρικού του Κ. Καραμανλή
Τα υπέροχα ξύλινα ταβάνια του σπιτιού
Προσωπογραφία του Κ. Καραμανλή
 
 
Η Ι.Μ. της Αναλήψεως
Η μονή από μακρυά
Αρχική | Οι Δήμοι | Χάρτες | Κάμερες | Νέα | Επικοινωνία | Downloads | Σύνδεσμοι
Επικοινωνία Αρχική Σελίδα